I sne står urt og busk i skjul

Kære dagbog, nu gider jeg faktisk ikke se på mere sne. Det er 28. marts, onsdag op til påske, og påskeliljerne er ikke i nærheden af at vise sig – not even close.

Sidste år begyndte jeg alt for tidligt på at så (i februar), og jeg havde potter stående over det hele uden at kunne få dem videre, fordi der stadig var koldt udenfor. Det skulle blive anderledes i år, besluttede jeg – og det skal jeg love for, at det er blevet. Om et øjeblik er det april, og jeg har endnu ikke sået et frø.

Nu må denne forskydning af årstiderne gerne høre op, så jeg kan komme i gang med arbejdet. Jeg mindes ikke at have set vintergækker i fuldt flor så sent på vinteren – teknisk set en måned inde i foråret. Omslag i vejret nu, tak.

Ventetid, mens jorden er frysetørret

Foto: Retning mod vest. Til venstre monsterhøje birketræer i sydskellet. Fjernest handyr under birken i vesthjørnet. Marts 2018.

Jeg sidder med kaffe og en strålende solopgang lige i ansigtet og hører Cornelis Vreeswijk. Det kunne være værre. Den sibiriske blæst (chillfactor cirka -15) gør det ellers en anelse vanskeligt at nyde foråret lige nu, og jeg er indebrændt utålmodig for at komme i jorden. Udenfor omkring Sidselsminde står små stædige tuer af vintergækker, som jeg nåede at flytte, inden kulden for alvor slog til. De har heldigvis overlevet den barske behandling at blive flyttet inden blomstringen, og de skal få lov at befolke jorden i hele min udsigt fra stuevinduerne.

Kriterier: Spiseligt. Senere udvælger jeg efter, at det også skal passe til en dansk naturhave.

Mens jeg venter på foråret, laver jeg lister. Sommerhushaven er som tidligere nævnt overgroet som et gammelt eventyrslot, hvor tiden er stået stille i årtier. Vi har fældet de første fistne træer, som stod alt for tæt og nærmest var bare bortset fra en lille dusk grene otte meter oppe. De lignede træernes svar på en nytårsraket fra Harald Nyborg. Desuden har vi ryddet ud i det tætte krat af selvsåede hasselbuske, som takket være havens flittige egern skyder op over det hele.

I stedet har jeg plantet paradisæbletræer, rød hyld, mahonie og nogle små nåletræer, som kan blive holdt i ave i de kommende år. Dertil skal der så småningom komme bærbuske, blomstrende træer og vilde skovbundsplanter, som vi selv eller dyrene kan spise. Vilde planter fra den dansk natur – hæg, slåen, havtorn, pil, primula, ramsløg osv. Og så ryger nogle af de kolossale birke altså. Der står flere birketræer på 25 meter lige i vores sydsol, og hvor flotte og sunde de end er, kommer de godt nok til at tage meget af lyset, når bladene kommer.

Husk insektblomsterne

En lille bøn: Husk bierne (og de øvrige insekter), når du bestiller frø til sommerblomster. Så gerne nogle flade og åbne som klassiske morgenfruer, stolte kavalerer eller margueritter og også gerne nogle grøftekantsblomster som kornblomster, digitalis og valmuer. Og husk gerne nogle, som åbner sig om natten.

Der er noget galt med vores insekter. De forsvinder i alarmerende fart, og det er bekymrende. Vi kan ikke undvære bierne og de andre bestøvende insekter. Jeg synes også, at de er voldtrælse at få i munden, når jeg løber aftentur ved mosen om sommeren, men hvis de pludselig ikke er der, har vi virkelig krise.

Hjælp vores insekter og lav lidt natur til dem – måske med et lille vildt bed eller med enkle sommerblomster som selskabsplanter. Jeg synes også, at de fyldte stokroser, frøkenhatte og tagetes er flotte, men insekterne kan ikke nå ned til midten. Vælg nogle enkle – og lad også gerne nogle af mælkebøtterne og kløverblomsterne stå i græsplænen.

Tak <3