Gratis mad – sådan dyrker du fra frø

 

Hvordan begynder du på en have, hvis du er en fattigrøv og mangler et sted at plante, du ingen forudsætninger har og du mangler alle frø?

Nogenlunde der begyndte jeg selv for et par år siden, og derfor kan jeg komme med nogle forslag, som dog hverken lever op til Isabellas, havedesignerne eller de fancy frøproducenter. Dette er fremgangsmåden for dig, som vil prøve i det helt små og måske give dig selv lidt tilskud til husholdningen.

Svar nr. 1, at du skal samle frø over det hele, tørre dem og så dem til foråret. Når du passerer en morgenfrue, som er gået i frø, stopper du lidt frøkapsler i lommen. Når du har spist en dejlig moden peberfrugt eller tomat, skraber du frø af og tørrer dem.

Peberfrugt, hokkaidogræskar og tomater sået fra grøntsager, jeg har spist og gemt frø af. Bare fra supermarkedet. Intet fancy.

De rigtige havefolk vil fortælle dig, at det ikke kan lade sig gøre, men det kan det. Jeg er ikke havedesigner, jeg er hobbit og  havekone – og jeg gør det selv. Hele tiden.

Du kan også gå på opdagelse i køkkenskabet. Du kan så dine popmajs, i hvert fald hvis de er fra eksempelvis Urtekram og ikke en mikrobølgepose (måske kan man også så dem, men jeg har ikke prøvet). Du kan så solsikkefrø, hør, birkes, tørrede brune bønner og i vindueskarmen fx chiafrø. Principielt kan du så ris, men de kræver så besværlige forhold, at det ikke kan betale sig.

Kornblomster i grøftekanten er nemme at tage frø af. Hornvioler – også de billige, som du køber 6 stk af i en bakke fra Rema om foråret – laver frø som du kan gemme eller så netop nu i sensommeren. Så er det gratis blomster til næste forår. Du kan så alt muligt og får en blomstrende have uden at trække en øre op af lommen.

Vi er et landbrugsland i Danmark, men vi har glemt hvordan man dyrker. Min mand bliver vanvittig hver sensommer og efterår, fordi jeg sætter små tørreskåle med frø overalt (undskyld, handyr), men det er meget, meget få frø, jeg køber om foråret. Sådan kan du også komme i gang.

Har du ingen have at plante i? Heller ikke en altan? Så kan du tage vindueskarmen i brug, dyrke peberfrugter, chili og tomater, og måske sætte salat og hvidløg til forspiring i køleskabet og dyrke dem i potter. Der findes tomatsorter som er helt lave, men alligevel mange tomater. Sådan én kan du have i vinduet eller i en stor krukke på gulvet i solen.

Dværgtomaten Tigerette bliver cirka 70 cm høj, men bugner af tomater. Også dyrket fra frø af en tomat fra sidste år.

Jeg ville glæde mig, hvis hvert klasseværelse, hvert kollegieværelse, hver en trang lille lejlighed blev fyldt med frøsåede grøntsager og blomster. Hvorfor ikke dyrke en chili som prydplante i stedet for en pelargonie? Chilier kan leve i årevis, overvintre og både blomstre smukt og levere mad til dig.

Jeg har ikke blogget i lang, lang tid, fordi mine hænder har været smertende og sygemeldt. Nu har jeg lært mig selv at bruge tale-til-tekst-program, og jeg blevet opfordret til at genoptage bloggen. Så fra i dag går jeg i gang med bloggen igen med udgangspunkt i min sommerhushave i Odsherred – en 1.200 m2 ret bevokset skovgrund, som jeg langsomt er ved at omdanne til hobbyselvforsyning. Handyret graver, bygger og flytter kompost, og jeg piller med frø.

Kom med tilbage på sporet. Jeg glæder mig til at høre fra dig.