Italienske terrakottadrømme

Jeg har været en tur i Rom, hvor man får komplet overload af italienske gårdmiljøer med sandsten, krukker, springvand, skulpturer, cypresser, pinjer og palmer. Det ville være lidt pompøst både i guerillahaven og i sommerhuset, men lidt havenørd er man vel altid. Jeg kom således til at tabe et par frøstande af nogle stauder, der voksede i Forum Romanum, ned i lommen. Det er formentlig løvehale, der som udgangspunkt foretrækker mere varm og tør jord, end jeg kan tilbyde, men nu ser vi, om jeg kan få den til at spire. Hvis den vil vokse, kan den få noget grus og en plet i solen. Der stod også blomstrende rosmarin og flere slags salvie og timian mellem tempelruinerne – meget middelhavsagtigt.

Jeg drømmer i den grad om det klassiske italienske orangeri, men nu er vores klima nu engang lidt udfordrende for citrus, figner og mimoser. Ganske megen effekt kan opnås med eksempelvis havtorn og palmekål i krukker, og formklippet buksbom kan sagtens trives hos os.

Samlermani – find gratis blomsterløg

Jeg er begyndt at gå på jagt i skovbryn og læhegn, hvor folk i mit område åbenbart smider deres afblomstrede løg og potteplanter. Hvis du gerne vil udvide din beholdning af krokus, påskeliljer, tulipaner og perlehyacinter, er dette et rigtigt godt tip.

Her til morgen samlede jeg omkring 50 spirende krokus, som lå i en bunke i noget krat. Forleden var høsten påskeliljer og lyng i forskellige grader af sørgmodighed, og jeg har for nylig også fundet en skimmia. De kvikker allesammen gevaldigt op i potter oppe på min altan.

Jeg forstår ikke, hvorfor man skiller sig af med løg og stedsegrønne planter, men jeg går ud fra, at det handler om pladsmangel. Jeg elsker personligt genbrugen, selv om det naturligvis er gambling hvad farverne angår. Jeg har vist aldrig set en krokus, jeg ikke brød mig om, så alle slags er velkomne. Især elsker jeg, at miljøet er blevet skånet for en dosis sprøjtegift, som nyindkøbte krokus ellers ville være kommet med.

Efterspørg mindre nyt og genbrug mere <3 Løgplanter er vel nærmest det mest genbrugede, man kan bruge, så prop dem i jorden, når de er afblomstret – evt i en række med potter og det hele. Hent dem så igen til næste år – eller scor dem, som din nabo har kasseret.

Februarfrost og søgen efter liv

Det ser ud til, at der er frost på vej, og det huer mig ikke. Man kan dårligt beklage sig over frostvejr i begyndelsen af februar, men nu har guerillahaven jo skud og knopper over det hele, fordi det hidtil har været så lunt. Jeg håber, at de klarer sig.

Hvis De har en manisk haveejer i husstanden, og vedkommende i øjeblikket glor intenst ned i jorden, kan jeg berolige Dem med, at at dette formentlig årsagen:

Er der liv??

Og det er der. Det øverste billede er en rød sankthansurt, som er i gang med at sende følere ud. Jeg har også set skud i blandt andet akelejer og anisisop, og primulaerne er allerede stærkt på vej. Og så er der jo alle skuddene af krokus, hyacinter, tulipaner, påskeliljer, skilla, fuglemælk og perlehyacinter – foruden de erantis og vintergækker, som allerede er kommet op.

Fik jeg nævnt vintergækkerne?! <3 Oh dear, jeg ender som galanthofil. Jeg craver vintergækker lige nu. De lyser så fint op mod den gråbrune jord med både blade og hvide blomster. Jeg er ret ligeglad med specielle sorter med særligt lange kronblade og gul knop og hvad ved jeg. Jeg vil bare have mange! Det har jeg desværre ikke endnu, men efterhånden må jeg formere min eksisterende bestand og rage nogle flere til mig. De står i små spirende totter i mit nærmeste bed, og jeg hepper hver dag på dem.

Kom nu, kom nu, kom nu…!